Мария Чакърова: Стартираме процедурата за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив – Бургас

На 23-24.11.2017 г. в гр. Пловдив се проведе осмо заседание на Комитет за наблюдение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Събитието беше открито от ръководителя на Управляващия орган на оперативната програма Галина Василева, която заяви, че са договорени 63 % от общия бюджет на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. или 1,2 млрд. евро.

Директорът на дирекция "Стратегическо развитие и инвестиционни проекти" в НКЖИ Мария Чакърова представи напредъка на проектите по ОПТТИ. Тя отчете, че до няколко дни ще бъде обявен търгът за изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по жп линията Пловдив – Бургас. Друга процедура, която е във финален етап на подготовка и ще бъде обявена скоро е за рехабилитация на жп отсечката Оризово – Михайлово, посочи още Чакърова.

След 4-месечни обжалвания рестартирахме процедурата за рехабилитация на жп линията Елин Пелин – Костенец и срокът за подаване на оферти е януари 2018 г. През месец декември 2018 г. ще обявим още търговете за модернизация на приемните здания на жп гарите Подуяне, Казичене и Искър, както и за гарите в Стара Загора и Нова Загора,  допълни Мария Чакърова.

В рамките на събитието ДП Национална компания „Железопътна инфраструктура“ направи демонстрационно пътуване с влак в жп участъка Пазарджик –  жп гара Тодор Каблешков. Генералният директор на компанията инж. Красимир Папукчийски представи завършените проекти в този участък, финансирани по ОП „Транспорт“ 2007 - 2013 г. и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Членовете на Комитета за наблюдение посетиха и новопостроения пътен надлез „Златитрап“, изграден в рамките на проект „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив: част от Трансевропейската железопътна мрежа – изграждане на четири броя пътни надлези“, който се изпълнява в момента със средства от ОПТТИ.

 

Напредък по проектите по ОПТТИ