Новини

НКЖИ търси име на своя нов служител

30.05.2017 г.

На 1 юни от 9,30 ч., при локомотива в чакалнята на Централна гара София, ще се състои детско тържество с лакомства и игри, на което заедно да изберем име на нашия нов герой – момченце, което ще бъде близък приятел на децата, ще ги пази и закриля като им посочва опасностите по жп гари и междугария. На новия ни „колега“ му предстои дълга „кариера“ – той ще участва в образователни филми и клипове, като част от дългосрочна кампания по безопасност на Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

 

Приложената снимка показва как изглежда момченцето, което наш служител е намерил на железния път. Неговата история е следната:

Баща му е Витомокол / локомотив, прочетено наобратно/, майка му е Релсина. Те са вълшебници, които са създали железните пътища и са ги дарили на хората. С развитието на цивилизацията и индустрията зачестяват проблемите и инцидентите по железопътната инфраструктура, Вито и Релсина с мъка гледат как хората не се пазят и колко често страдат от невнимание и незнание. Те решават да изпратят своя вече пораснал син, който освен способността да се движи бързо по релсите има и възможността да отиде при хората, да разясни за опасностите, които крият железните пътища.

Момченцето все още няма име и очаква децата да му го изберат.

 

Ще очакваме предложения за име на момченцето и във фейсбук страницата „Видиш ли релси, мисли за влак“ (https://www.facebook.com/mdbpjp/).

 

----------------------------------------------------------------

 

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ежегодно провежда дейности, инициативи и събития, свързани с Международния ден за безопасно преминаване през железопътните прелези от самото му начало през 2009 г. -  раздаване на брошури на натоварени прелези, предоставяне на видеоклипове с конкретни нарушения на медиите, организиране на конкурс за детска рисунка по темата, открити уроци  по безопасност в училища, презентация на студенти от ВТУ „Тодор Каблешков“, непрекъснато предоставяне на информация за инцидентите на прелези и мн.други.   

 

В края на 2015 г. и началото на 2016 г. НКЖИ разработи информационни брошури с цел повишаване на безопасността на децата в райони на жп инфраструктурата, както и превенция на превърналото се в мода сред тийнейджърите явление „селфи на опасни места“. Брошурите са част от кампанията „ЖП релсите не са място за игра и снимки”, която се осъществява под егидата на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД), съвместно с Омбудсмана на Република България, Министерството на вътрешните работи и други институции, имащи отношение към случаите на поразени от волтова дъга деца, вследствие неправомерно пребиваване в жп участъци. От миналата година брошурите се разпространяват по училищата, а в края на месец май и на по-големите гари в страната във връзка с началото на лятната ваканция на учениците.

Независимо от всички реализирани през годините инициативи, резултатите от тях, свързани с безопасността по железопътната инфраструктура, като цяло са незадоволителни.

Освен проблемите с неправилно пресичане на железопътните прелези, селфита  и опасно поведение в районите на железопътната инфраструктура, се откроява и сериозен проблем с неспазване на правилата за преминаване на железопътните линии по новоизградените трасета – не се използват изградените съоръжения (подлези, надлези, асансьори), пробиват се „врати“ в шумоизолиращите стени, за да се преминава „напряко“ през линиите. Предвид високите скорости в тези участъци това поведение представлява изключителна опасност.

Само от началото на 2017 г. случаите на пострадали хора (ранени и загинали) при удар от подвижен железопътен състав вследствие на  неправомерно пребиваване на или в близост до железния път са 17,  произшествията на прелези до 30 май т.г. са 8, с 2-ма убити и 2-ма ранени.

Затова решихме, че се нуждаем от тотална промяна в подхода към деца, подрастващи и шофьори на МПС.

 

Уважаеми колеги, разчитаме на вашата помощ нашата кампания да достигне до много деца и тийнеджъри, заедно да успеем да обясним, че железопътната инфраструктура не е място за забавления.

споделете