Новини

НКЖИ взе участие в XII – та годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017“

15.06.2017 г.

Днес, 15.06.2017 г. за дванадесета поредна година се проведе Годишната конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции“ организирана от ГРАДЪТ Медиа Груп.

Събитието беше открито от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. „Приоритет на българското правителство е модернизацията на транспортната инфраструктура“, заяви Ивайло Московски. Той допълни, че се разработва Интегрирана транспортна стратегия за периода до 2030 г. и се надява, че доброто сътрудничество между държавата и транспортния сектор ще продължи занапред, за да се достигнат очакваните резултати.

Инж. Иво Янакиев, ръководител на отдел „Подготовка на проекти“ представи железопътните проекти, които изпълнява ДП НКЖИ по двата инструмента за финансиране – ОПТТИ и МСЕ. Фокусът на презентацията беше състоянието, предизвикателствата и напредъкът на железопътния сектор в България. „Целта на НКЖИ е да изградим железопътна мрежа, която да отговаря на нуждите на обществото и да е оперативно съвместима с Европейската железопътна мрежа“. Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти“, която откри втория панел на конференцията, отбеляза в презентацията си, че ДП НКЖИ е най-големият бенефициент за програмен период 2014-2020 г. с 1 млрд. евро за изграждане на жп инфраструктура. Тя допълни, че предстои да бъдат обявени обществените поръчки за едни от най-мащабните жп проекти.

споделете