Новини

Управление на влаковете в реално време показаха днес диспечерите от Център за управление на трафика в Пловдив

04.08.2017 г.

Днес, 04 август, в Деня на отворени врати десетки посетиха Центъра за управление на трафика на влаковете в Пловдив. Гостите и медиите се запознаха с единствения в страната диспечерски хъб с изградена компютърна централизация за управление на автоматиката на жп гарите от Пловдив до Свиленград.

Системният администратор инж. Христо Иванов показа в реално време как чрез внедряването на системата възможността за човешка грешка е сведена до минимум. „Вече 17 години работя в системата за управление на влаковете. Професията ни е много отговорна и често стресова, но удовлетворението е голямо“ – сподели с гостите инж. Иванов.

„Радвам се на интереса на младите хора към нашия център. За управлението на вече завършените  проекти, финансирани с европейски средства, са необходими образовани и ентусиазирани хора, които обичат и ценят професията си“ – заяви гл. инж. електрически системи Кръстю Биларев и показа възможностите на системата SCADA за управление на енергозахранването  и тяговите подстанции по трасето Пловдив – Свиленград и Михайлово – Бургас.

След проявен интерес от посетителите отново  беше представена стипендиантската  програма на НКЖИ, която е за период от 2 години  и е предназначена за ученици от 11 и12 клас на професионалните гимназии. След дипломирането сключилите трудов договор имат възможност за безплатно обучение за получаване на правоспособност за ръководител движение, строителен техник по поддръжка, механик по контактна мрежа и механик по осигурителна техника.

Събитието е  част от инициативите, с които НКЖИ отбелязва професионалния празник на българските железничари, който тази година е на 06 август (неделя).

А като на всеки празник домакините от диспечерския център почерпиха с „тематични“ сладки изкушения, под формата на релси, прелези, влакчета и т.н.

 

 

 

споделете