Новини

На Централна гара София са инсталирани таблети за видео жестов превод

18.09.2017 г.

От днес на две билетни гишета на Централна жп гара София се предлага услугата „видео жестов превод“. Така всеки глух човек ще има равен достъп до услугите и информацията на жп гарата , посредством таблет, чрез който може да се направи връзка с жестов преводач.. Мястото на устройствата са обозначени със специален стикер.  

За работата с таблетите е проведено въвеждащо обучение с реални демонстрации на служителите за обслужване на граждани с увреден слух, чрез ползване на онлайн платформата за видео жестов превод. Предстои монтирането на същите устройства на касите на жп гара Варна и Бургас.

Със закупуването на четири специализирани таблета Национална компания „Железопътна инфраструктура“, в партньорство с „ТоталКей“ и Фондация „Заслушай се“, ще се включи в отбелязването на Международната седмица на глухите, която тази година се провежда в периода 18-24 септември.  Мотото на тазгодишната седмица е: "Пълно включване с жестомимичния език".

 В България по неофициални данни има приблизително 120 000 души с различна степен на увреждане на слуха, от които около 25 000 човека ползват като основно средство за общуване български жестов език.

Демонстрация на услугата ще бъде направена утре, 19.09.2017 г., от 11.00 ч. на територията на Централна гара София. За по-добра комуникация ще присъства и жестов преводач.

Каним всички желаещи на събитието, нека  заедно да помогнем в премахването на  бариерите между хората с увреден слух и чуващото общество!

споделете