Новини

Европейската Комисия отпусна 471 млн. евро за модернизацията на жп линията от Елин Пелин до Костенец

02.02.2018 г.

Европейската Комисия одобри финансирането на най-мащабният железопътен проект Елин Пелин - Костенец в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Стойността на инвестиционният проект е в размер на 471 млн. евро. С отпуснатите средства ще бъдат модернизирани над 51 км железопътни линии и 5 жп гари и спирки, попадащи в обхвата на трасето. Предвижда се още да бъдат премахнати всички пресичания на едно ниво между железопътния транспорт, автомобилното движение и пътниците.

За да бъдат постигнати проектните скорости от 160 км/ч  за пътническите влакове и 120 км/ч за товарните ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6,7 км. Предвидено е още строителството на над 23 мостове и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км.Проектът ще удовлетвори европейските изисквания за модерен железопътен транспорт и бърза жп връзка за 53 хиляди жители, живеещи между Елин Пелин и Костенец.

Изграждането на трасето е разделено на 3 участъка: Елин Пелин – междугарие след гара Вакарел, междугарие след гара Вакарел – междугарие след гара Ихтиман и междугарие след гара Ихтиман – нова гара Костенец. Крайният срок за приключване на строителните дейности е 2023 г.

споделете