Новини

Стартира модернизацията на железопътната отсечка София – Елин Пелин

10.04.2018 г.

На 10 април 2018 г.  на жп гара Казичене се проведе официална церемония "първа копка" по повод стартирането на строително-монтажните дейности по проект  „Модернизация на железопътната отсечка София – Елин Пелин“, финансирана от Механизма за свързана Европа и съфинансирана от ДП Национална Компания „Железопътна инфраструктура“.

Официалният старт на проекта беше даден от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, който акцентира върху обществената значимост на проекта. Генералният директор на ДП НКЖИ инж. Красимир Папукчийски посочи, че  проектът „Модернизация на железопътната отсечка София – Елин Пелин“ е на обща стойност 68 млн. евро, от които 58 млн. евро (85%) са осигурени от Механизма за свързана Европа (Connecting Europe Facility).

Проектът включва модернизация на 23-километровата железопътна линия, на системите за сигнализация и телекомуникации и контактната мрежа, както и изграждане на нови надлези в жп гарите Верила и Казичене за безопасно пресичане на две нива със съществуващата пътна мрежа. Специфичните цели на модернизацията на жп участъка София-Елин Пелин са подобряване на безопасността на железопътната отсечка, увеличаване на скоростта по железопътния участък, повишаване на капацитета и намаляване на замърсяването на околната среда. Участък София- Елин Пелин е част от трасето София- Пловдив и е сред основните железопътни връзки в страната с важно регионално, икономическо и стратегическо значение, като линия съединяваща най-големите индустриални градове София и Пловдив. Изпълнението на проекта е предвидено да приключи в края на 2020 г.

споделете