Новини

Над 2 000 дръвчета засадиха служителите на НКЖИ в ежегодната акция „Красива гара“

27.04.2018 г.

Днес, 27 април 2018 г. (петък), за 10-та година, се проведе инициативата „Красива гара“. Всички служители на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ се включиха в традиционното почистване на гарите и прилежащите им площи на територията на цялата страна.

За първи път тази година бяха засадени и над 2 000 дръвчета и цъфтящи храсти, предоставени безвъзмездно за кампанията от  gorata.bg (Гражданска инициатива, чиято цел е засаждането на 1 млн. дръвчета).

Почистването на железопътната инфраструктура се извърши по предварително разпределение по райони. Административният персонал почисти районите на Централна жп гара София, гара София-север, гара Подуяне, гара Илиянци, гара Искър и гара Захарна фабрика. Регионалните поделения в София, Пловдив, Горна Оряховица, Бургас и Шумен се погрижиха за приветливия вид на своите обекти и териториите около съответните гари в страната.

В рамките на кампанията бяха почистени и административни сгради, чакални, градинки  и други помещения от железопътната инфраструктура.  

Национална компания „Железопътна инфраструктура“, като управител на железопътната инфраструктура, стопанисва 298 гари, 392 спирки, 17 разделни постове, сгради на железопътни участъци и четни помещения, сгради на маршрутно-релейни централизации (МРЦ), трафопостове, тягови подстанции и др.

Тази година са предвидили повече от 4 млн. лв. за ремонти на гарите. Предстои избор на изпълнител за изготвяне на инвестиционни проекти за жп гари Ямбол, Айтос, Стамболийски, Септември и Шумен. Съвсем скоро ще започне реконструкцията на жп гара Долно Езерово. В момента се извършват ремонтни дейности и на жп гари Медковец, Костинброд, Перник разпределителна, Сахране, Змейово, Дунавци, Лозарево, Костандово, Стражица, Черквица, Разделна, както и перони на гари Драгичево, Берковица, Бойчиновци.

С европейско финансиране предстои да бъдат напълно обновени 6 жп гари. Това са софийските Казичене, Подуяне и Искър, както и тези в Карнобат, Стара Загора и Нова Загора.

 

споделете