Новини

Троян бе домакин на националната конференция "Железопътна инфраструктура - геополитика и регионални решения"

12.06.2018 г.

70 години от построяването на жп линията Ловеч - Троян бе отбелязана с конференция, състояла се в Националното изложение на художествените занаяти и изкуства в Орешак. Конференцията премина под надслов "Железопътна инфраструктура - геополитика и регионални решения", организиран от Националното сдружение - общество на инженерите по железен път (НСОИЖП), Националната компания "Железопътна инфраструктура", Съюза на европейските асоциации на железопътните инженери, Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство. Домакин на събитието бе община Троян.

Форумът беше открит от инж. Иво Янакиев, председател на УС на НСОИЖП, от инж. Борис Бояджиев - представител на Община Троян и от д-р инж. Марио Гълъбов, вицепрезидент на UEEIV.

 

В годините железопътният транспорт безспорно е оказал влияние върху утвърждаването на общината като туристически център, спомага за икономическите връзки на града, изпълнява социална функция с облекченията при пътуване на някои социални групи. Още през далечната 1927 г. по инициатива на община Троян е учреден "Комитет за културно и стопанско повдигане на Троян и Троянско", чиято основна задача била "да съдейства за културния и стопански възход, който бил немислим без построяването на железопътната линия". През октомври 1948 г. се състояло официалното тържествено откриване на жп участъка Ловеч - Троян, чиято дължина е 35,4 км.

На конференцията бяха изнесени доклади от присъстващите организации и провокирани дискусии. Събитието е част от мероприятията посветени на 150-та годишнина от обявяването на Троян за град.

споделете