Новини

86 % напредък от строителството на жп отсечката Скутаре – Оризово

27.11.2018 г.

86 % е напредъкът по модернизацията на жп отсечката Скутаре – Оризово. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на инспекцията на проекта. 26-километровият участък между Скутаре и Оризово ще бъде завършен в началото на следващата година, допълни министърът.

По време на проверката министър Росен Желязков беше придружаван от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски. Двамата посетиха още жп гарите Белозем и Оризово, които също са обновени в рамките на проекта.

„През двата програмни периода на оперативната програма са завършени над 70% от строителните дейности по направлението София  Бургас. По-голяма част от работата по жп трасето е изпълнена. Остава по-трудната и по-важната задача от гледна точка на пътниците – да бъде подобрен комфортът и да се намали времето за пътуване.“

По думите му, за да бъде използван рационално целият капацитет на жп линията София – Бургас е необходимо закупуването на нови мотрисни влакове, с което ще се намали времето за пътуване под 4 часа. До тогава за клиентите на БДЖ трябва бъдат осигурени по-чисти и по-уютни условия, в рамките на наличния подвижен състав.

 

Проект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре-Оризово“, който е част от втората фаза на проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив – Бургас“ е финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“. Отсечката Скутаре – Оризово е с дължина 26 км и нейната рехабилитация е на стойност 70 млн. лева. Изпълнението на обекта предвижда проектиране, укрепване на земното платно, полагане на нов железен път, изграждане на нова контактната мрежа в участъка Скутаре – Оризово, работи по системи за осигурителна техника и телекомуникации, рехабилитация на технически сгради и приемни здания на жп гарите Маноле и Белозем, както и жп спирка Опълченец.

споделете