Новини

Шест ключови жп гари по направлението София-Бургас предстои да бъдат модернизирани

27.11.2018 г.

Шест ключови гари по едно от най-натоварените железопътни направления в страната – София-Бургас, предстои да бъдат модернизирани. Това заявиха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и инж. Красимир Папукчийски, генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, които обявиха началото на реализацията на проект „Реконструкция на гаров комплекс Стара Загора“ на обща стойност 11 млн. лв. Средствата ще бъдат използвани и за изцяло нова инженерна  инфраструктура, със съответните телекомуникации, както и за обновяване на перонното и околното пространство,  нещо което град като Стара Загора заслужава и очаква  с нетърпение. В рамките на проекта ще бъдат модернизирани и гарите Нова Загора, Искър, Казичене, Подуяне и Карнобат.

„Инфраструктурата се модернизира с огромни финансови ресурси, част от европейската солидарност. Само до момента, в програмните периоди, които са реализирани или са в процес на реализация, са вложени в инфраструктура около 6 милиарда лева", отчете Желязков. По думите му, за следващия програмен период парите няма да бъдат по-малко. Всичко това е с цел развитието в Европа на бърз, екологичен транспорт – такъв, какъвто всъщност е железопътният транспорт.

 

По време на представянето на проекта, кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че реконструкцията на гарата в града е наложителна. „Радвам се, че вече сме на финалната права, за да можем да обновим тази емблематична за Стара Загора сграда и така посетителите на града и неговите жителите да ползваме  едно добро съоръжение“, добави той.

споделете