Новини

Десетото заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” се проведе в периода 29-30.11.18 г. в гр. Правец

30.11.2018 г.

„Следващата година ще бъде решаваща за изпълнението на големите проекти, които се финансират от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”, на която ДП НКЖИ е най-големият бенефициент. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на десетото заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма, което се проведе в периода 29-30.11.18 г. в гр. Правец.

През 2019 г. предстои да се планира ресурсът за следващия програмен период, отчитайки няколко много важни политики, посочи Желязков. По думите му, те са свързани с бъдещето на кохезионната политика на ниво Европейски съюз и дефицита на средства, в резултат на Брекзит. На европейско ниво се поставя силен акцент върху Механизма на правовата държава, който ще бъде основополагащ при планиране на следващия бюджет на Съюза.

„Всичко това показва, че много внимателно трябва да предвидим инвестициите в транспортния сектор за следващата финансова рамка, като се съобразяваме с националните политики, паралелно с изпълнението на европейския контекст”, посочи още министърът.

ДП НКЖИ представи своите приоритети за следващия програмен период. Бяха коментирани и двата рискови проекта по оперативната програма – модернизацията на жп линията Елин Пелин-Костенец и изграждането на Лот 3.2 от АМ „Струма”. Тези проекти са обект на засилен мониторинг, както от страна на ЕК, така и от страна на МТИТС. „Въпреки че строителните дейности не са стартирали все още, ако имаме подписани договори до няколко месеца, в голяма степен ще изпълним дейностите в допустимия срок”, обобщи Желязков.

От страна на ДП НКЖИ на заседанието присъстваха инж. Красимир Папукчийски, генерален директор, г-н Христо Алексиев, председател на УС и инж. Мария Чакърова, директор на дирекция СРИП.

споделете