Новини

Стартираха дейностите по реконструкция на втората по големина жп гара в София – Подуяне

02.05.2019 г.

Днес, 02 май 2019 г. на жп гара Подуяне се проведе официална церемония "първа копка" за обект „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Подуяне“, част от проект: „Реконструкция на гарови комплекси Подуяне, Искър и Казичане“.

Официалният старт на проекта беше даден от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Красимир Папукчийски, ръководителя на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ инж. Галина Василева, представители на изпълнителя, на надзора и други.

В изказването си инж. Папукчийски заяви, че компанията  работи активно по реализацията на проекти, свързани с обновяването и реконструкция на гари и гарови комплекси. Тяхната модернизация, преустройство и ремонт е от голямо значение за имиджа на железопътния транспорт. Освен със средства по ЕСИФ, чрез които ще бъдат построени 2 нови гари - Обеля и Костенец, модернизирани 14 гари и 6 нови спирки, НКЖИ ще стартира със собствени средства модернизирането на още над 20 приемни здания в страната.

Проектът предвижда както реставрация на сградата и запазване на нейния досегашен облик, така и да бъде съхранен и вграденият в чакалнята павилион, с цел запазване автентичността на сградата. След реконструкцията,  жп гара Подуяне ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на всички европейски изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност и достъпна среда.

 

Реконструкцията на гаров комплекс Подуяне се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г., а стойността на договора за строителство на  обекта е 2 903 166, 23 лв. без ДДС, с изпълнител „Инфраструктурно строителство“ АД.

споделете