Новини

Генералният директор на ДП НКЖИ инж. Красимир Папукчийски проведе работна среща с чешките си колеги

26.11.2019 г.

Днес, 26.11.2019 г., в сградата на Централно управление на ДП НКЖИ генералният директор инж. Красимир Папукчийски посрещна изпълнителните директори на SZDC инж. Юри Свобода и на AZD Прага инж. Сденек Хръдлe. Срещата е продължение на посещението на българска делегация на високо равнище от април тази година в Прага, Чехия.

 

Обсъдени бяха общите проблеми пред железопътния сектор, проблемите при модернизацията и поддържането на железопътната инфраструктура. Специално внимание беше обърнато на трудностите при изграждането и модернизирането  на жп тунели.

Инж. Папукчийски подчерта важността и техническата сложност на предстоящото изпълнение на проекта  за модернизацията на жп участъка Елин Пелин – Костенец, където ще бъдат изградени над 20 км тунели, най-дългият, от които е 6,8 км. Предвидено е още строителството на над 23 моста и виадукти с обща дължина на съоръженията приблизително 3 км. През пролетта ще започнат и строителните работи по модернизацията на сегашния най-дълъг  жп тунел в България – „Козница“ (5812 м). Ще бъде монтирана контактна мрежа и осветление, изградена отводнителна система и  безнастасов път.

След приключването на ремонта, скоростта в жп участъка между Копривщица и Стряма, част от 3-та главна жп линия София–Бургас, се очаква  да се увеличи четири пъти.

 

Директорите на трите компании обсъдиха перспективите за развитие на високоскоростна мрежа  в двете държави, както и бъдещето на сектора в ЕС.  Посоката, в която работят държавните предприятия в двете страни е за осигуряване на по-бърза, по-качествена и по-безопасна услуга при пътническите и товарни превози.

споделете