Новини

Министър Георги Тодоров даде старт на модернизацията на жп участък Оризово-Михайлово

28.05.2021 г.

Служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски дадоха старт на модернизацията на жп участък Оризово-Михайлово, част от мащабния проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“.

„С изпълнението на дейностите по проекта ще бъде удвоена цялата отсечка с дължина 37 км. Жп участък между Оризово и Михайлово ще бъде изграден в по-голямата си част по ново трасе и ще позволява скорост за движение на влаковете от 160 км/ч. В рамките на проекта ще бъдат изградени нов железен път, контактна мрежа и тунел с дължина 835 метра, както и изграждане на ново приемно здание в гара Оризово и рехабилитация на съществуващата гара Чирпан.“, обяви инж. Красимир Папукчийски  по време на днешната церемония.

Цялостната модернизация на този важен жп участък ще подобри европейските връзки с България и ще допринесе за повишаване на конкурентоспособността на жп транспорта чрез по-високи скорости, безопасност и по-високо качество на предоставяните услуги.

Дейностите по договора следва да приключат до 49 месеца и включват проектиране и строителство, а неговата стойност е 217 982 167,08 лева без ДДС. Изпълнител на проекта е ДЗЗД „Евро жп инфраструктура“, включващо фирмите „Инфраструктурно строителство“ АД и „Марко Обра публика“ АД.

 

Обект „Модернизация на железопътен участък Оризово-Михайлово“ е част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г.

 

споделете